Smart Safety Solution Kft. munka- és tűzvédelmi blogja

Hőségriadó esetén ezeket a munkahelyi szabályokat kell betartania munkáltatóként

Hőségriadó, amikor a hőmérő 24 vagy 27 C-fok feletti hőmérsékletet mutat

A nyári meleg minden körülmény között, minden emberre hatással van. A napokig tartó hőség kihatással van mind a fizikai, mind a szellemi teljesítőképességre. Munkavégzés esetén a hőséghullámok fokozottabb terhelést jelentenek még az egészséges emberi szervezetre is, ami odafigyelés nélkül, extrém esetben halálos kimenetelű is lehet. Különösen fontos, hogy hőségriadó esetére megfelelő munkahelyi szabályokat vezessünk be.

Mit jelent a hőségriadó, hány foktól lép életbe?

Hőségriadóról 24 °C feletti átlaghőmérséklet* esetén beszélünk, melynek 3 fokozata van:

 • I. fokú hőségriadó: a napi középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25°C-ot egy napig.
 • II. fokú hőségriadó: előrejelzés szerint a napi középhőmérséklet egymás utáni három napon eléri vagy meghaladja a 25°C-ot
 • III. fokú hőségriadó: előrejelzés szerint a napi középhőmérséklet egymás utáni három napon eléri vagy meghaladja a 27°C-ot

* A rendelet szerinti hőmérsékleti adatok nem azonosak a hőmérő által mutatott adatokkal, hanem speciális eszközökkel mért, számított érték, az ún. (korrigált) effektív hőmérséklet – (K)EH!

Effektív hőmérséklet (EH), korrigált effektív hőmérséklet (KEH)

Az effektív hőmérséklet (EH) a munkahelyi levegőkörnyezet olyan komplex mutatószáma, amely az adott munkahely léghőmérsékletét, a levegő relatív nedvességtartalmát és a légsebességet veszi figyelembe. A korrigált effektív hőmérséklet (KEH) a felsoroltakon kívül a hősugárzást is figyelembe veszi (pl. az öntödei tevékenység során alkalmazandó, ahol jelentős a sugárzó hő).

Hőség okozta hőártalmak

A folyamatos meleg vagy napsugárzás többféle egészségügyi probléma okozója lehet.

Napszúrás

A napszúrás a fedetlen fejet érő hosszan tartó, erős napsugárzás hatására következik be.

Tünetei: kábultság, fejfájás, zavartság, szédülés, eszméletvesztés, hányinger, hányás, gyengeség, bőr napégéses gyulladása, kiütések.

Munkahelyi óvintézkedések: Gyakori folyadékfogyasztás, jól szellőző sapka vagy széles karimájú kalap viselése, pihenőidők beiktatása árnyékban, hűvös helyen ülve. Enyhe esetben a beteg hűvös helyen történő elhelyezése, hűvös borogatása, súlyosabb állapotban kórházi megfigyelés szükséges. Súlyos esetben a napszúrás akár halálhoz is vezethet.

Fejfájás napszúrástól

Hőséggörcsök

A hőséggörcsök a túlzott hőterhelés miatt kialakuló izomgörcsök, amelyek erős izzadás következtében, a só- és folyadékvesztés miatt alakulhatnak ki, a vázizmokban fájdalmas összehúzódásokat okozva. Kialakulhat abban az esetben is, ha az elvesztett folyadékot kizárólag vízzel pótolják ásványi anyag bevitele nélkül. Leggyakrabban melegüzemi munkásoknál (pl. kohókban) fordulhat elő erőteljes fizikai aktivitást követően. A bőr hideg és nedves, az izmok nyomásérzékenyek, duzzadtak.

Tünetei: Intenzív izomgörcsök, szomjúság, magas pulzusszám, alacsony vérnyomás.

Munkahelyi óvintézkedések: Elegendő folyadékfogyasztás, só- és elektrolitpótlás, megfelelő pihenőidők és hűsölés.

Hőkimerülés

A hőkimerülés az intenzív hőség és nedvesség hatására kialakuló állapot, amikor a test képtelen megfelelően hűteni magát. Meleg környezetben végzett tartós nehéz fizikai munka és elégtelen sóbevitel következménye.

Tünetei: forró, vörös, verejtékes bőr, láz, feszítő fejfájás, szédülés, szemkáprázás, szapora pulzus, zavartság. Ha a verejtékezés megszűnik, hőgutává súlyosbodhat.

Munkahelyi óvintézkedések: Gyakori pihenőidők, folyadékpótlás, könnyű munkaruházat viselése (ha lehetséges), munkaidő szükség szerinti módosítása.

Hőguta

A hőguta a test túlzott hőterhelése miatt kialakuló életveszélyes állapot, amikor a test nem tud megfelelően hőt leadni. A verejtékezés megszűnik, a szervezet nem képes szabályozni a hőmérsékletét, a testhőmérséklet megemelkedik (gyakran akár 40 °C fok fölé).

Főbb tünetei: a testhőmérséklet hirtelen emelkedése, sápadt, forró és száraz bőr vagy intenzív verejtékezés, szapora pulzus, alacsony vérnyomás, szívritmuszavar, szabálytalan légzés, tüdővizenyő, görcsök stb. Emellett hányás, hasmenés, vizelés hiánya, kiszáradás is tapasztalható. Az érintett eszméletlen is lehet, orvosi kezelés nélkül akár halálhoz is vezethet. A beteget mielőbb hűvös helyre kell vinni, a legfontosabb a testhőmérséklet csökkentése fizikai hűtéssel (ruházat eltávolítása, vízzel permetezés, borogatás). A hőguta azonnali kórházi ellátást igényel!

Munkahelyi óvintézkedések: Folyamatos folyadékfogyasztás, hűvös helyeken tartózkodás, szükség esetén azonnali orvosi ellátás.

A hőártalmak kialakulásában szerepet játszó főbb kockázati tényezők

 • hőhullámok: tartós magas környezeti hőmérséklet és páratartalom,
 • közvetlen és erős napsugárzás (árnyékos terület hiánya),
 • hőexpozícióval járó technológia (pl. gépek, berendezések beltéri hőkibocsátása),
 • elégtelen légáramlás (nem megfelelő szellőzési viszonyok),
 • intenzív verejtékezés, alacsony folyadék- és só (elektrolit) bevitel,
 • nehéz fizikai munka,
 • hőleadást gátló ruházat,
 • az akklimatizáció (hőalkalmazkodás feltételeinek) hiánya,
 • nem megfelelő fizikai állapot (pl. elhízás, alultápláltság) vagy egészségi problémák,
 • betegségek (pl. só-vízháztartás zavara, keringési betegségek, kiterjedt bőrbetegség),
 • a szervezet hőegyensúlyát befolyásoló gyógyszerek (pl. egyes vérnyomáscsökkentők, „vízhajtók”, antihisztaminok, antidepresszánsok).

Munkavédelmi szabályok hőségriadó esetén

Fontos megjegyezni, hogy a hőségriasztás idején különösen fontos a munkahelyi körülmények megfelelő kezelése és a dolgozók megfelelő felkészítése (munkavédelmi oktatás) a hőséggel járó veszélyekre mind beltéri, mind kültéri munkálatok esetében.

A munkavédelmi előírások betartása, a megfelelő pihenőidők biztosítása, a folyadékfogyasztás és a hűsítő intézkedések mind hozzájárulnak a munkavállalók egészségének és biztonságának megőrzéséhez a hőségriadós időszakban.

Általános munkavédelmi előírások

Általános munkavédelmi előírások és egészségvédelmi tanácsok a meleg kedvezőtlen hatásainak kivédésére és csökkentésére, a hőmunka okozta egészségkárosodások megelőzésére

 • A munkahelyi meleg klímakörnyezet is a dolgozókat érő megterhelések körébe tartozik, így erre vonatkozóan is el kell végezni a kockázatértékelést, és megelőző intézkedéseket kell hozni a munkavállalók egészségvédelmére.
 • A munkavállalók igénye szerinti mennyiségben, a folyadékveszteség pótlására megfelelő hőmérsékletű (14-16 °C-os) ivóvizet kell biztosítani a higiénés követelmények betartásával.
 • Fel kell hívni a munkavállalók figyelmét, hogy kerüljék az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú italok fogyasztását, amelyek dehidratálhatják a szervezetet. A verejtékezéssel elvesztett ásványi anyagokat a munkaközi szünetekben és a pihenőidő alatt kisebb étkezésekkel javasolt pótolni.
 • Munkaszervezéssel kell biztosítani, hogy a munkavégzés során rendszeresen kerüljön pihenőidő beiktatásra. A pihenőidőt lehetőleg a környezethez képest hűvösebb (árnyékos) helyen, megfelelő ülőalkalmatossággal ellátott körülmények között töltsék el a dolgozók.
 • Segíteni kell a munkavállalókat abban, hogy képesek legyenek alkalmazkodni a hőséghez: az intenzív hőség első napjaiban lehetőség szerint rövidebb munkaperiódusokat és hosszabb munkaközi szüneteket tegyenek számukra lehetővé. Ezt a folyamatot javasolt ismételten elölről kezdeni, ha a dolgozó szabadságról tér vissza vagy a munkából egyéb okból maradt hosszabb-rövidebb ideig távol.
 • A munka jellegére (pl. könnyű, közepesen nehéz vagy nehéz fizikai munka) és a dolgozók általános egészségi állapotára, tapasztalatára is tekintettel kell lenni az egyéni védőeszközök juttatásakor, amelyhez a foglalkozás-egészségügyi szolgálat orvosának véleményét is ki kell kérni. Figyelembe kell venni a munka-, védőruházat és egyéb védőeszközök viseléséből adódó többletmegterhelést is.
 • A munkavédelmi oktatás során a fentiekben felsorolt veszélyforrások és a szükséges megelőző intézkedések mellett fel kell készíteni a dolgozókat arra is, hogy felismerjék és kezelni tudják a hőség okozta túlzott igénybevétel és a hőguta tüneteit. Fel kell hívni a munkavállalók figyelmét, hogy figyeljenek egymásra, bármilyen egészségi állapotukkal összefüggő panasz, rosszullét, valamint sérülés esetén a munkát azonnal hagyják abba, és igényeljék a munkahelyi elsősegélynyújtást vagy az orvosi ellátást.
 • Mindig legyen mobiltelefon a munkaterületen, ha segítséget kell hívni! A munkavállalók közül javasolt kijelölni olyan személyt, aki felügyeli a megelőző intézkedések betartását (pl. megfelelő folyadékpótlás, hűvösebb, árnyékos területen történő rendszeres pihenés), valamint az esetleges panaszok jelentkezését, az elsősegélynyújtás vagy az orvosi ellátás szükségességét.

Szabadtéri munka kalapban - napszúrás elleni védekezés

Szabadban végzett fizikai munka

Szabadban végzett fizikai munka (pl. fakitermelés, építőipari kivitelezési tevékenység, útépítés, útburkolás, úttisztítás, szemétszállítás, állattartó telepeken végzett munka) során különös gondot kell fordítani a hőártalmak és a balesetveszélyes helyzetek elkerülésére:

 • A munkavégzés jellegének és a munkakörülményeknek megfelelő műszaki megoldásokkal, munkaszervezéssel, egyéni védelemmel, védőitallal gondoskodni kell a munkavállalók időjárás elleni védelméről.
 • Figyelni kell a munkavállalók cseréjére, azaz a munkát úgy kell megszervezni, hogy felváltva, rövid ideig tartózkodjanak a tűző napon, illetve a hőség és a napsugárzás szempontjából kritikusnak tekinthető napszakban (11-15 óra között) lehetőség szerint hűvösebb, árnyékos munkahelyen folyjon a munka (pl. sátorlap, ponyva alkalmazásával).
 • A dolgozók lehetőség szerint könnyű, világos színű és lazán viselhető ruházatban végezzék feladataikat, ha ez nem veszélyezteti a biztonságos munkavégzést. A hőkimerülés, hőguta megelőzését egyéb eljárásokkal is javasolt kiegészíteni (pl. a tarkót takaró/árnyékoló fejvédő vagy széles karimájú, jól szellőző kalap használata, hideg vizes arc-, kézmosással történő hűsítő mosdás).

Zárttéri munkahelyen

Zárttéri munkahelyen a munkavállalók létszámát, a tevékenység jellegét, a munkával járó fizikai megterhelés-igénybevételt és a veszélyforrásokat figyelembe véve megfelelő hőmérsékletet kell biztosítani, amelyhez figyelembe kell venni a kockázatértékelés eredményét és a foglalkozás-egészségügyi szolgálat véleményét, illetve ajánlásait is.

Hőártalom felléphet kohóban dolgozó munkásoknál is

A klímakörnyezet kedvezőtlen hatásainak megelőzése céljából az alábbi intézkedésekre lehet szükség:

 • Amennyiben a technológia, illetve az időjárási körülmények miatt és a munkahelyi klíma zárt téri munkahelyen a 24 °C (K) EH értéket (korrigált effektív hőmérséklet) meghaladja, munkaszervezési intézkedéseket kell tenni. A munkaidő részeként óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell közbeiktatni és a munkavállalók részére igény szerint, de legalább félóránként védőitalt (14-16 °C-os ivóvíz) kell biztosítani.
 • Az alkalmazott légtechnikai berendezések, klímaberendezések hatékonyságáról a megszokottnál gyakrabban kell meggyőződni, ellenőrizni kell – szakember bevonásával – a rendeltetésnek megfelelő működőképességüket, gondoskodni kell a rendszeres műszaki karbantartásukról, tisztításukról, fertőtlenítésükről. A mesterséges szellőztető- és légkondicionáló berendezések nem megfelelő beállítása, működtetése és karbantartásának, tisztításának hiánya egészségkárosodások (pl. meghűlés, légúti fertőzések stb.) kiváltó oka lehet.
 • A munkaidőkeretben (pl. 12 órás beosztásban) dolgozó munkavállalók a hőségriasztás időszakában különösen nagy megterhelésnek lehetnek kitéve, amennyiben egymást követő napokon kell dolgozniuk és az éjszakai meleg miatt nincs lehetőség a szervezetük regenerálódására. Bár konkrét jogszabályi előírás nincs a munkaidőkeretben dolgozó munkavállalók esetében – hőségriasztás idején – a munkaszervezési intézkedésekre, de a munkavédelmi hatóság tapasztalatai és a korábbi években előfordult munkavállalói panaszok miatt a foglalkozás-egészségügyi szolgálat bevonásával javasolt a hőségriasztás idejére a munka-pihenési rend átütemezése, gyakoribb és hosszabb pihenőidőkbeiktatása.

Felkészülés a hőségriadóra munkáltatóként

Ahhoz, hogy munkavállalói a legnagyobb hőségben is biztonságosan dolgozhassanak, be kell vezetni a szükséges munkahelyi szabályokat a hőségriadókra vonatkozóan is. A Smart Safety Solution Kft. szakértői segítségére lehetnek a teljes folyamatban: kockázatértékelés elvégzése, az eredmények alapján a belső szabályozások kiegészítése a hőségriadóra illetve magas környezeti hőmérsékleten való munkavégzésre, dokumentáció elkészítése, a betartandó szabályok oktatása a munkavállalóknak.

Forrás:

1. A GFM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának felhívása a hőségben végzett munka veszélyeivel kapcsolatban

2. A rendkívüli időjárás esetén történő munkavégzés szabályai – hőség